Kvašáky z uhoriek a cukiet

Prišiel som na chuť domácim kvašákom. Dokážem na posedenie k obedu, alebo len tak zjesť celú fľašku. 

Dávam do nich uhorky, cukety, cibuľku, cesnak, chilli papričky, list viniča, kôpor,  horčičné semienko, koriander, peper celý a soľ.


Umyjem fľaše a aj s viečkami ich v rúre sterilizujem pri cca 150 st.C asi 20 minút, rúru vypnem a fľaše necham v nej vychladnúť.

Namočím uhorky do vody aspoň na hodinku, aby sa odmočila špina. Poriadne umyjem, tiež cuketky, listy, kôpor, chili papričky. Papričky poprepichujem vidličkou aby sa do nich dostal nálev. Očistím cesnak, cibuľku a pripravím si korenie a soľ.


Na spodok fľaše dám list z viniča a začnem plniť. Striedam uhorky, cukety a všetky ingrediencie.


Na vrch prirežem cuketu tak, aby držala všetko pod hladinou. Toto je pri fermentácii veľmi dôležité! Všetko musí byť zaliate nálevom.

Zalejem pramenitou vodou a do každej fľaše nasypem vrchovatú kávovú lyžičku soli. 

Zľahka zašrubujem viečka a fľaše vložím do čistého hrnca, ktorý prikryjem prikrývkou.

Nechám v teple v kuchyni. V priebehu 4-5 dní, podľa okolitej teploty prebehne búrlivé kvasenie. Časť nálevu odtečie do hrnca. 

Po skončení búrlivého kvasenia nalejem nálev späť do fliaš, tak aby bolo všetko dobre zaliate. Viečka dotiahnem, fľaše umyjem od nálevu a odnesiem do pivnice do chladu.

 

fo3k.blogspot.sk



Komentáre

Obľúbené príspevky